Rejestr zmian 

Treść archiwalna z dnia: 2013-10-19 13:57:28Moja sprawa / Turystyka i hotelarstwo / Zgłoszenie do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi

 Zgłoszenie do ewidencji obiektów , w których są świadczone usługi hotelarskie / tzw. innych obiektów /

Podstawa prawna

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz.U. 2004 r. Nr 223 , poz. 2268 z późn.zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich
i innych obiektów , w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z 2006 r. Nr 22, poz. 169 z późn. zm.)

Art. 35.  1. Usługi hotelarskie mogą być świadczone w obiektach hotelarskich, które spełniają:
1) wymagania co do wielkości obiektu, jego wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług, ustalone dla rodzaju i kategorii, do których obiekt został zaszeregowany
2) wymagania sanitarne, przeciwpożarowe oraz inne określone odrębnymi przepisami.
2. 
Usługi hotelarskie mogą być świadczone również w innych obiektach, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.
3. Za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.

Art. 38 ust. 3:Ewidencję obiektów, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3 , prowadzi wójt ( burmistrz, prezydent miasta) właściwy ze względu na miejsce ich położenia.

Jednostka odpowiedzialna:

Referat Organizacyjny i Spraw Obywatelskich
Inspektor - Iwona Kowalczuk, pok. Nr 26
tel./fax 46 22062 wew. 56
e-mail:
ikowalczuk@zagorz.pl

Wymagane dokumenty:

  • Zgłoszenie (35.00 Kb) wraz z oświadczeniem o spełnianiu przez zgłaszany do ewidencji obiekt minimalnych wymagań co do wyposażenia określonych w załączniku nr 7 (54.50 Kb) do Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z 2006 r. Nr 22, poz. 169 z późn. zm.) oraz wymagań sanitarnych, przeciwpożarowych i budowlanych

  • Przedsiębiorca lub rolnik zgłaszający do ewidencji inny obiekt, w którym są świadczone usługi hotelarskie jest obowiązany podać numer NIP oraz numer wpisu do KRS albo zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, o ile taki posiada. ( § 12 ust.3 Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie ( Dz. U. z 2006 r, Nr 22, poz.169 z późn. zm.)

Sposób udostępniania

  • Ewidencja obiektów hotelarskich oraz innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, jest jawna, z wyjątkiem informacji, o których mowa w § 16 ust. 1 pkt 7 Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów,
    w których są świadczone usługi hotelarskie ( Dz. U. z 2006 r, Nr 22, poz.169 z późn. zm.)

  • udostępnianie danych na wniosek zainteresowanego lub do wglądu w pokoju Nr 26 urzędu



Pouczenie

Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz.U. 2004 r. Nr 223 , poz. 2268 z późn. zm.)

Art. 39. 1. Przed rozpoczęciem świadczenia usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim, o którym mowa w art. 35 ust. 1, przedsiębiorca jest obowiązany uzyskać zaszeregowanie tego obiektu do odpowiedniego rodzaju i kategorii.
2. W razie rozpoczęcia świadczenia usług w obiekcie hotelarskim, który posiada zaszeregowanie, o którym mowa w ust. 1, przedsiębiorca jest obowiązany wystąpić do właściwego marszałka województwa o potwierdzenie lub zmianę dotychczasowego zaszeregowania.
3
. Przed rozpoczęciem świadczenia usług hotelarskich w obiekcie, o którym mowa w art. 35 ust. 2, przedsiębiorca lub rolnik zamierzający świadczyć usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym jest obowiązany zgłosić ten obiekt do ewidencji wymienionej w art. 38 ust. 3.
4. Przedsiębiorcy świadczący usługi hotelarskie w obiektach, o których mowa w art. 35, mają obowiązek informowania właściwego organu o okolicznościach powodujących zmianę rodzaju lub kategorii obiektu hotelarskiego oraz o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.
5. Rolnicy świadczący usługi hotelarskie w gospodarstwie rolnym mają obowiązek informowania właściwego organu
o zakończeniu świadczenia usług hotelarskich.

Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich
i innych obiektów , w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z 2006 r. Nr 22, poz. 169 z późn. zm.)

§ 17. 1. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie zgłasza do ewidencji obiektów hotelarskich lub innych obiektów,
w których są świadczone usługi hotelarskie, informacje o:

  1. zaprzestaniu świadczenia usług hotelarskich,

  2. uzyskaniu decyzji marszałka województwa o zaszeregowaniu obiektu do rodzaju i nadaniu kategorii - w przypadku ewidencji innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, prowadzonej przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta

  3. zgłoszeniu obiektu do ewidencji innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, prowadzonej przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) - w przypadku ewidencji obiektów hotelarskich prowadzonej przez marszałka województwa, gdy przedsiębiorca wpisany do ewidencji zamierza nadal świadczyć usługi hotelarskie,
    a nie zamierza już stosować nazwy rodzaju i oznaczenia kategorii obiektu hotelarskiego,

  4. zmianie działalności sezonowej na stałą lub stałej na sezonową.

  5. zmianie liczby miejsc noclegowych, liczby jednostek mieszkalnych, zmianie ich struktury, zmianie numeru telefonu, a także - o ile obiekt posiada - o zmianie numeru faksu, adresu poczty elektronicznej oraz adresu strony internetowej,

  6. zmianie zakresu świadczonych usług, w tym gastronomicznych.

2. Przedsiębiorca świadczący usługi hotelarskie informuje organ prowadzący ewidencję obiektów hotelarskich o zdarzeniach powodujących przejściowo wstrzymanie lub istotne ograniczenie zakresu świadczonych usług. Informacji tych nie uważa się za zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1.

3. Przedsiębiorca lub rolnik świadczący usługi hotelarskie informuje organ prowadzący ewidencję innych obiektów,
w których są świadczone usługi hotelarskie, o zdarzeniach powodujących przejściowo wstrzymanie świadczonych usług. Informacji tych nie uważa się za zgłoszenie, o którym mowa w ust. 1.

Liczba odwiedzin: 583079