Wyniki kontroli 

data publikacji: 05-02-2018 | 11:29data ostatniej modyfikacji: 05-02-2018 | 11:30Wytworzył: Tomasz ZdrowowiczWprowadził: Tomasz Zdrowowicz
Informacja z wyników kontroli produktów posiadających oznaczenia ChNP, ChOG i GTS
05 lutego 2018

Informacja z wyników kontroli produktów posiadających oznaczenia ChNP, ChOG i GTS

Wstęp

Wojewódzki  Inspektorat  Inspekcji  Handlowej  w  Gorzowie  Wlkp. w ramach   wytycznych Prezesa UOKiK przeprowadził w IV kwartale 2017 r. 3 kontrole na terenie swojego działania.

Celem kontroli była ocena jakości handlowej produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS, a także przestrzegania zasad obrotu tymi produktami.

Kontrolą  objęto 3 placówki sieci handlowych.

W badanym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.

Zbadano 6 partii o łącznej wartości 994 zł. tj.:

  • produkty z oznaczeniem ChNP                        5 partii o wartości      645 zł;
  • produkty z oznaczeniem ChOG                        1 partia o wartości     349 zł.
  1. Ocena jakości produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG i GTS pochodzących z certyfikowanych produkcji.

Do badań laboratoryjnych pobrano 7 opakowań jednostkowych przedmiotowych produktów  z 3 partii środków spożywczych. tj.:

  • Feta oryginalny ser grecki feta w porcjach, CHNP,

Sprawozdanie z badań laboratoryjnych Laboratorium UOKiK, wykazało w badanej próbce wyższą zawartość tłuszczu (24,8) i białka (16,9) w porównaniu z wymaganiami określonymi przez producenta (tłuszcz – 24,5, białko – 16,5) oraz zgodną z wymaganiami w zakresie pozostałych cech. Biorąc pod uwagę zasady zaokrąglania w odniesieniu do składników odżywczych (wytyczne  Komisji Europejskiej), badany produkt objęty jest zakresem tolerancji.

  • Manouri Cheese (P.D.O.), ser półmiękki serwatkowy CHNP,

Sprawozdanie z badań laboratoryjnych Laboratorium UOKiK, wykazało w badanej próbce wyższą zawartość tłuszczu (48,0) i niższą zawartość białka (6,4) w porównaniu z wymaganiami określonymi przez producenta (tłuszcz – 47,5, białko – 7,4) oraz zgodną z wymaganiami w zakresie pozostałych cech.

Biorąc pod uwagę zasady zaokrąglania w odniesieniu do tłuszczu (wytyczne  Komisji Europejskiej), badany produkt objęty jest zakresem tolerancji.

Natomiast dla białka obliczono zakres tolerancji. Ustalono, że badany parametr mieści się w ustalonej granicy tolerancji.

  • Schwarzwälder Schinken (Chronione Oznaczenie Geograficzne), szynka wieprzowa surowa, suszona, dojrzewająca, wędzona, w plastrach a 200g , oznakowana datą minimalnej trwałości 04.11.2017 i numerem partii produkcyjnej 04.11.2017.

Sprawozdanie z badań laboratoryjnych Laboratorium UOKiK, wykazało w badanej próbce wyższą zawartość tłuszczu (15,5) oraz niższą zawartość białka (24,5) w porównaniu z wymaganiami określonymi przez producenta (tłuszcz – 15,0, białko – 25,0) oraz zgodną z wymaganiami w zakresie pozostałych cech. Biorąc pod uwagę zasady zaokrąglania w odniesieniu do składników odżywczych (wytyczne  Komisji Europejskiej), badany produkt objęty jest zakresem tolerancji.

2. Ilość rzeczywista produktu.

W badanym zakresie zbadano 7 opakowań jednostkowych z 3 partii produktów z oznaczeniem CHNP i ChOG o wartości 583 zł, pod kątem ilości rzeczywistej produktu w stosunku do deklaracji producenta  zamieszczonej na opakowaniu jednostkowym.

Wyniki oznaczenia zawartości netto uznano za zgodne po zastosowaniu przepisów ustawy o towarach paczkowanych.

3. Prawidłowość oznakowania produktów z oznaczeniem chronionym.

W powyższym zakresie sprawdzono 6 partii artykułów rolno-spożywczych o łącznej wartości 994 zł.

W przedmiotowym zakresie nieprawidłowości nie stwierdzono.

Badane produkty oznakowane były zgodnie z obowiązującymi uregulowaniami prawa żywnościowego oraz spełniały wymagania określone we wnioskach o rejestracje w zakresie nazwy, symbolu unijnego i oznaczenia.

W obrocie handlowym nie stwierdzono produktów opisanych jako „produkty górskie”.

4. Aktualność dat minimalnej trwałości lub terminów przydatności do spożycia oraz warunki i sposób przechowywania.

W powyższym zakresie sprawdzono 6 partii środków spożywczych o łącznej wartości 994  zł.

Nieprawidłowości nie stwierdzono.

Warunki i sposób przechowania badanych produktów, były zgodne z zaleceniami producentów oraz przepisami rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego      i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE  L. 139 z 30.04.2004r. str. 1 z późn. zm.) i rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 177, poz. 1733 z późn. zm.).

5. Identyfikacja dostawców ocenianych partii środków spożywczych.

Sprawdzono przestrzeganie art. 18 rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. L 31 z 01.02.2002 str. 1, z późn. zm.). 

Stwierdzono, że badane podmioty działające na rynku spożywczym mogą zidentyfikować każdą osobę, która dostarczyła im środek spożywczy.

Badane partie oznakowane były kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej.                                         

6.  Identyfikacja kontrolowanego przedsiębiorcy.

Dokonano identyfikacji kontrolowanych przedsiębiorców na podstawie wpisów  do Krajowego Rejestru Sądowego.

Stwierdzono zgodność prowadzonej działalności gospodarczej z treścią wpisów zawartych   w w/w dokumentach.

Opracował:

st. specjalista -  Aleksandra Dopierała.

««« powrót
Liczba odwiedzin: 336118

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp.

Metryczka strony

Dostawca:

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gorzowie Wlkp.
Ul. Kombatantów 34
66-400 Gorzów Wlkp.

telefon: (+48) 957225731
fax: (+48) 957200770
e-mail: info@wiih.gorzow.pl